Het is belangrijk dat iedereen op Schiphol kan werken in een gezonde en veilige werkomgeving. Om dit te behalen wil Schiphol de uitstoot van vliegtuig- en dieselmotorenemissies (VDME) minimaliseren. De sector neemt gezamenlijk maatregelen die nodig zijn om de uitstoot van VDME, en de blootstelling van medewerkers daaraan, te verminderen.

Bij een tweetal van deze maatregelen heeft MovingDot het afgelopen jaar mogen ondersteunen:

Acties ‘verminderen van APU en motorengebruik’ succesvol

Uit de evaluatie met de vijf airlines die gestationeerd zijn op Schiphol (homebased carriers) en hun grondafhandelaren, is vastgesteld dat de actie ‘verminderen APU en motorengebruik’ succesvol was. De (on)mogelijkheden van N-1 Taxien staan nu duidelijker bij iedereen op het vizier, en de staartmotor (APU) wordt minder lang te gebruikttijdens de afhandeling. De succesvolste acties waarmee dit bereikt is waren:

• De forse uitrol van elektrische preconditioned air units (PCA’s).
• Duidelijke en strengere regelgeving.
• Bewustwordingsacties voor piloten en platformmedewerkers.
• Aanpassing van procedures bij en tussen Schiphol, de airlines en hun afhandelaren.
• Meer prioriteit bij afhandelaren voor het aansluiten van PCA’s.

Plan van Aanpak Aanpassen van aankomst- en vertrekprocedures

Schiphol heeft samen met LVNL en KLM een volledig gefaseerd plan van aanpak opgesteld met het doel om uiterlijk 2030 zo veel mogelijk vliegtuigmotoren verder van de medewerker op te starten en congestie bij en in de baaien te voorkomen, door het aanpassen van het in- en outbound grondproces van vliegtuigen. Dit plan kan Schiphol alleen samen met de sector realiseren. Het plan bevat de maatregelen, inclusief een implementatieplanning, en vormt samen het nieuwe ontwerp van de aankomst- en vertrekprocedures. Hiermee is voldaan aan de eis van de Nederlands Arbeids Inspectie om een plan van aanpak op te stellen. Er is gestart met het verder uitwerken en implementeren van de nieuwe ontwerpen.

Wij zijn er trots op dat we Schiphol hebben kunnen ondersteunen om een gezondere werkomgeving te creëren voor werknemers aan airside, en tegelijkertijd de impact op klimaat en het milieu te verminderen.

Het perspectief van MovingDot

MovingDot consultant Marjan Sprenkels:

Het was een goede move om vanuit Schiphol het gesprek aan te gaan met de vijf Home Base Carriers en hun afhandelaren over de (on)mogelijkheden om de uitstoot uit de vliegtuigmotoren (inclusief de APU) te verminderen, en daardoor de airside medewerkers minder bloot te stellen aan schadelijke stoffen. Zo pakken we het probleem bij de bron aan.

Mooi om deze gesprekken te mogen organiseren, meer begrip te krijgen voor elkaar, gezamenlijk acties af te spreken en positieve resultaten te boeken.

MovingDot consultant Rudy Megens

De sectorpartijen hebben intensief samengewerkt in het tot brengen van het Plan van Aanpak. Het resultaat mag er zijn: een doorwrocht plan dat ambitieus en tegelijkertijd realistisch is. En dat door alle betrokken stakeholders wordt gesteund: airlines, de luchtverkeersleiding en luchthaven hebben zich achter het plan geschaard. Nu pakken we door om een programma-organisatie op te tuigen die de ambities gaat waarmerken. Ik vind het een eer om ook aan dat werk een bijdrage te mogen leveren.