Bescherming van luchtvaartterreinen

Bescherming (safeguarding) van luchtvaartterreinen omvat een reeks maatregelen om de veiligheid van vliegtuigoperaties op en rondom een luchthaven of luchtvaartterrein te waarborgen. Deze maatregelen hebben als doel de veiligheid en efficiëntie van de vliegoperatie te borgen door gevaren te identificeren en te mitigeren die op vliegtuigen van invloed kunnen zijn tijdens het opstijgen, landen of taxiën.

De bescherming van het luchtvaartterrein omvat doorgaans een uitgebreide beoordeling van het luchtruim en de omgeving, inclusief bestemmingsplannen, bouwplannen en milieubescherming. Dit omvat:

  • Het beoordelen en beheren van mogelijke obstakels voor de vliegoperatie, zoals gebouwen, torens, bomen en andere constructies die een risico kunnen vormen voor vliegtuigen.
  • Het ontwikkelen en implementeren van procedures en richtlijnen voor de veilige operatie van vliegtuigen op en rond de luchthaven, zoals het parkeren van vliegtuigen, taxibaanroutering en baangebruik.
  • Afstemming met lokale autoriteiten, landeigenaren en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat luchtvaartactiviteiten veilig en efficiënt worden geïntegreerd in de omgeving.

Kortom, de bescherming van het luchtvaartterrein is van cruciaal belang voor het waarborgen van de veilige en efficiënte uitvoering van luchtvaartactiviteiten, terwijl de impact op de omgeving wordt geminimaliseerd en er wordt voldaan aan de wettelijke eisen.

Obstakelbeperkingsvlakken (OLS)

ICAO Annex 14 Volume I bevat richtlijnen voor het inrichten van beschermingsgebieden (of obstakelbeperkingsvlakken; Obstacle Limitation Surfaces (OLS)) rondom het luchtvaartterrein om de veiligheid van de vliegoperatie te waarborgen. Het doel van deze vlakken is om een stuk luchtruim rondom luchtvaartterreinen te definiëren dat vrij moet blijven van obstakels, om de veiligheid van de vluchtuitvoering te waarborgen en om te voorkomen dat het luchtvaartterrein onbruikbaar worden.

Deze vlakken zijn onder andere:

  • Binnenste horizontale oppervlak(inner horizontal surface - IHS): Dit is een horizontaal oppervlak dat zich op een vaste afstand boven de landingsbaan bevindt en vanaf de centerline van de landingsbaan naar buiten loopt. Het beslaat het gebied benodigd voor het opstijgen en landen van vliegtuigen en is ontworpen om vliegtuigen te beschermen tegen obstakels in dit gebied.
  • Conisch oppervlak(conical surface): Dit is een driedimensionaal oppervlak dat vanaf het einde van het binnenste horizontale oppervlak omhoog en naar buiten loopt. Het is ontworpen om vliegtuigen te beschermen tijdens de initiële klim en nadering.
  • Overgangsoppervlak(transitional surface): Dit is een driedimensionaal oppervlak dat het conische oppervlak verbindt met het buitenste horizontale oppervlak. Het is ontworpen om bescherming te bieden aan vliegtuigen tijdens de tussenliggende vluchtfasen.
  • Buitenste horizontale oppervlak(outer horizontal surface - OHS): Dit is een horizontaal oppervlak dat zich op een vaste afstand boven het luchtvaartterrein bevindt en vanaf het einde van het overgangsoppervlak naar buiten loopt. Het is ontworpen om vliegtuigen te beschermen tijdens de laatste naderings- en landingsfasen van de vlucht.
  • Uitklim- en naderingsoppervlak (take-off climb and approach surface): Een hellend vlak of combinatie van vlakken vanaf respectievelijk voorafgaand aan de baandrempel.

Instrument vliegprocedures

Vliegprocedures van/naar een luchthaven kunnen worden ondersteund door instrumentnavigatiehulpmiddelen. Voor deze instrument vliegprocedures wordt een beschermingsgebied gedefinieerd om een vliegtuig vliegende op instrumenten te beschermen tegen botsingen tegen obstakels. In ICAO Doc. 8168 Volume II zijn de grootte en afmetingen van deze obstakelvrije gebieden beschreven voor de naderings- (inclusief doorstart (missed approach)), vertrek- en visuele manoeuvreer (circling) procedures.

CNS-apparatuur

Het signaal in het servicevolume van alle CNS-faciliteiten moet worden beschermd tegen onacceptabele interferentie om een veilige en efficiënte vluchtuitvoering te garanderen. Om dit te bereiken, moet elk type faciliteit zijn eigen beschermde oppervlak hebben, waarvan de afmetingen afhankelijk zijn van het type faciliteit.

ICAO Annex 10 is de basis voor alle luchtvaarttelecommunicatieapparatuur, inclusief installatie en werking. Voor de bescherming van het signaal tegen interferentie als gevolg van terrein en door de mens gemaakte objecten, wordt ICAO EUR Doc. 015 gebruikt als referentie om de CNS-beschermingsgebieden te definiëren en te analyseren.

Bescherming van helihavens

Net als bij de bescherming van luchtvaartterreinen, moeten helihavenoperaties ook worden beschermd tegen obstakels om veilige helikopteroperaties mogelijk te maken en om de helikopter te beschermen tegen toekomstige obstakels en vastgoedontwikkelingen rondom de helihaven. ICAO Annex 14 Volume II biedt richtlijnen voor de bescherming van helihavens, inclusief de standaarden en aanbevolen toepassingen van obstakelbeperkingsoppervlakken die zijn afgestemd op helihavens.

Bescherming van helihavens moet niet alleen worden toegepast op helihavens op het land (helihavens op grondniveau of verhoogde helihavens, zoals de heliplatforms bovenop ziekenhuisgebouwen), maar ook op helikopterplatforms op zee (offshore; gas-, olie- en windenergie).

Het portfolio van MovingDot

  • Luchtvaartstudies naar de impact van nieuwe obstakels op de luchthavenexploitatie
  • Bescherming van verhoogde helihavens in stedelijke gebieden, zoals ziekenhuizen
  • Helihaven bescherming voor offshore installaties in complexe windenergiegebieden
  • Standaard analyse van de bescherming van luchtvaartterreinen
  • Luchtvaartstudies naar de impact van nieuwe windturbines in de buurt van luchthavens
  • Ontwerp van voorkeurshelikopterroutes van/naar de helihaven van ziekenhuizen
  • Haalbaarheidsstudies naar bereikbaarheid van de verschillende windenergiegebieden in de Noordzee door helikopters
  • Onderzoek naar het effect van windturbines op de Noordzee op het luchtruim

Wat kunnen onze MovingDot-experts voor u betekenen?

Met onze uitgebreide ervaring op het gebied van de bescherming van luchtvaartterreinen en helihavens zijn wij een betrouwbare referentie in de branche geworden. Ons team van experts combineert de FPD en veiligheid knowhow om luchtvaartstudies en obstakelbeoordelingen uit te voeren en de vereiste bescherming van luchtvaartterreinen / helihavens te beoordelen. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op: ander.okina@movingdot.nl